Foto: Arkiv/Sveriges Radio
Halland

Jägare frias från dödsskjutning

Göta hovrätt friar den älgjägare från södra Halland som när hon sköt en älg men även träffade en 71-årig skidåkare som avled.

Jägare som tidigare har frikänts för att ha dödat en 71-årig skidåkare på en skogsväg utanför Ljungby, frikändes även av Göta hovrätt idag. Kulan från kvinnans jaktgevär fällde en älg men gick igenom djurets hals och träffade och dödade 71-åringen.

Kvinnan var åtalad för vållande till annans död men åtalet ogillades av tingsrätten i slutet av förra året. Göta hovrätt i Jönköping fastställer tingsrättens dom och jägaren frias.

I hovrättens bedömning har de fokuserat på om jägaren har skjutit mannen av oaktsamhet eller inte.

Det var den 4 december i fjol som kvinnan från Halland var på älgjakt i trakten av Sundranäs, några mil väster om Ljungby. Jägaren avlossade ett skott och kulan träffade först en älgkalv och fortsatte därefter 50, 60 meter bort och träffade en 71-årig man som

Rättegången, som inleddes på den plats där olyckan inträffade i skogen, följdes med stort intresse från främst jägarhåll men även från Naturvårdsverket, som är den myndighet som ansvarar för bland annat jakt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".