Torsten Rosenqvist, förvaltningschef på teknik och fritidsförvaltningen i Halmstad. Foto: Linus Lindahl/Sveriges Radio
Halmstad

Kommunen har dålig koll på bensinkorten

"Anledning att fundera"
1:44 min

Halmstad kommun får skarp kritik för hur de hanterar sina bensinkort. Bland annat får de kritik för att det inte finns några kommungemensamma rutiner för bensinkortshanteringen och att den interna kontrollen brister.

Det är revisionsföretaget PWC som har gjort granskningen på uppdrag från kommunens revisorer.

– Det är kring dokumentationen som det finns brister som revisorerna påtalar. Det får vi ta till oss och dokumentera så att det inte finns några tvetydigheter för framtiden. I den praktiska verksamheten fungerar det här, säger Torsten Rosenqvist, förvaltningschef på teknik och fritidsförvaltningen i Halmstad.

Hur ser du på kritiken?
– De rutiner som behöver skärpas till ska skärpas till och dokumentationen ska förbättras. Vi ska även se till att avtalen finns i avtalsdatabasen.

Hur går ni vidare?
– Vi har ärendena uppe på våra nämnder denna veckan. Vi har föreslagit ett svar på revisionsrapporten och naturligtvis får vi rätta till de brister som revisorerna pekat på.

Det är Teknik- och fritidsförvaltningen, Laholmsbuktens VA och Hemvårdsförvaltningen, som har granskats.

Utöver ett fall på Hemvårdsförvaltningen där en anställd ska ha använt ett bensinkort privat och blivit polisanmäld nämns inga liknande händelser i rapporten.

Redan 2007 fick andra förvaltningar inom Halmstad kommun kritik för sin bensinkortshantering. Trots det har inga gemensamma rutiner för hanteringen av bensinkort tagits fram, utan det är upp till varje förvaltning att ta fram sådana rutiner.

– Det finns väl anledning att fundera över hur vi kan hjälpa varandra över förvaltningsgränserna. Samtidigt får man se till att de rutiner som finns ska fungera ihop med den verksamhet man bedriver, säger Torsten Rosenqvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".