Lennart Forsgren i Falkenberg tycker att den som bosätter sig nära ett varv måste förstå att det kan bli en del buller. Foto: Magnus Hagström/Sveriges Radio.
Falkenberg

Varvet ska vara kvar - men hur?

"Vi vill inte ta bort varvet"
1:40 min

Politikerna i Falkenberg står fast vid att nya bostäder intill Ätran går att kombinera med bullret från Falkvarv och andra industrier.

En nära nog enig kommunstyrelse gick i dag på samma linje som tidigare kommunstyrelsens arbetsutskott - men i dag tillkom en ny formulering om att inte bara varvet ska ta hänsyn till bostäderna, utan också tvärtom: bostäderna ska ta hänsyn till varvet.

Det socialdemokratiska oppositionsrådet Gerry Norborg hoppas på nya metoder att dämpa bullret från Falkvarv och andra industirer. Han hoppas också att bullerlagstiftningen ska ändras så att det blir lättare att kombinera varvet med nya bostäder.

Kommunstyrelsen är också positiv till att det kommunala bostadsbolaget FABO köper in sig i  projektet. Det ses som en garanti både för att det blir bostäder och inte nya industrier, och att det byggs hyresrätter och inte bara bostadsrätter på Ätrans attraktiva södra strand vid utloppet. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".