Detta är huset som ska rustas upp. Foto: Sveriges Radio
Halmstad

Tylön ska befolkas

Södra Hallands enda ö, Tylön utanför Tylösand, ska befolkas igen. Den gamla fyrvaktarbostaden ska rustas upp av Statens Fastighetsverk och nästa sommar ska en lokal företagare använda huset till vandrarhem.

Tidigare har Hotel Tylösand velat anlägga en konferensanläggning på Tylön, men hotellet stötte på problem och slopade projektet 2006.

Från Tylösand ligger den lilla Tylön en knapp sjömil ut till havs. Men ön är ändå svår att komma till.

Tylön och vattnet omkring är naturreservat och fågelskyddsområde. Ett ömtåligt stycke natur. Det råder landstigningsförbud mellan 1 april och 15 juli. Det är för att skydda det känsliga fågellivet.

I nästan hundra år hade ön en fyr som signalerade till sjöfarare och flera fyrmästarfamiljer har levt här. Men fyren släcktes 1968.

Ännu tidigare var Tylön ett fiskeläge. Det var kronans båtsmän som fisk disponera ön för sitt fiske, men fiskeläget övergavs i slutet av 1700talet.

Nästa sommar ska Tylön befolkas igen. Då kommer en mindre privat firma att öppna ett litet vandrarhem i fyrvaktarbostaden, där maximalt 15 besökare får övernatta.

Den här sommaren ska huset renoveras och målas om och bryggan ska också rustas upp.

I sommar skall också fågellivet inventeras, för att få ett exakt besked om fågellivets omfattning och när det är skonsamt för miljön att besökare beträder Tylön.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".