1 av 4
Paus på väg till matchen. Foto: Daniel Mattsson
2 av 4
En "Klacksparkare". Foto: Daniel Mattsson
3 av 4
Uppvärmning. Foto: Daniel Mattsson
4 av 4
På plats på Söderstadion. Foto: Daniel Mattsson
SUPERBLOGGEN

"Är inte fy skam"

Resan till Söderstadion börjar klockan 08:00 på Varbergs station, och slutar 18 timmar senare på samma plats fast med en erövrad poäng i bagaget.

Man kände sig ganska nöjd med att BoIS klarade av anstormningen från Hammarby när de är en man kort. Men med lite tur hade det kunnat bli vinst förstås. Bergs friläge i slutet på första och Månssons skott i andra hade lika gärna kunnat resultera.

Men låt oss ta det från början. Ungefär 40 personer tog sig upp på morgonkvisten för att ta Klacksparkens buss till Stockholm. För vissa väntade 18 timmar festande. Farligt med så långa resor till bortamatcherna, kan vara hårt att ligga på festtopp så länge. Men de flesta klarar det galant. För oss andra som planerat att sköta jobbet någorlunda dagen efter var det nyktrar. Ett kortare stopp i Ulricehamn, och en längre lunchpaus i Ödeshög. I Ödeshög glömde vi en person på vägen hem från Norrköping, efter att Varbergs BoIS tvålat dit Sylvia och säkrat platsen i Superettan (han fick dock lyxen att bli uppplockad av spelarbussen). Så där gäller det att vara på sin vakt. Denna gång fick vi med oss alla. Tror jag.

Väl uppe i Stockholm samlades vi som åkt buss upp och de som valt att åka upp tidigare på Cliff Barnes, där det jobbar en exil-Varbergare som öppnade upp endast för oss glada BoIS:are. Där var det mycket trevlig stämning. Efter det samlade vi alla som fick plats i bussen och fick sedvanlig poliseskort till Söderstadion.

11 113 personer hade lockats till Söderstadion denna soliga dag. Cirka 150 av dem var Varbergare. Ungefär 100 av dem stod på bortaståplats. Tyvärr valde en del att sitta ner bland Hammarbyarna. Lite tråkigt. Men men. Jag skall inte klaga. Det var kul att så många tagit sig upp. Söndagar är nog inte den bästa dagen för en sådan lång hemresa om man vill sköta sitt arbete ordentligt dagen efter (sex koppar kaffe för mig på jobbet dagen efter). Man kan lugnt säga att det är svårt för en liten klack från landet att göra sig hörd på Söderstadion. Bajen fans sjung hattarna av oss. Men det var väl också en anledning till att ta sig dit i söndags. Man har hört hur fantastisk stämning det skall vara, och jag tror att förväntningarna införlivades. Även om jag i efterhand har sett en del Hammarbyare gnälla lite över att det inte var ordentligt drag. Inget jag märkte direkt i alla fall.

BoIS börjar matchen mycket bra. De har spelat bra mot alla lag som har spelat 4-5-1 i år. Hög press och kompakt försvarsspel. Snabbt tempo. Jag tittar bort en sekund och missar Gabriel Altemark Vanneryrs mål. Har tittat på det ett antal gånger i efterhand och måste säga att det var mycket snyggt. Helt otagbart får Hopf i Hammarbymålet. Hopf kommer revanschera sig i resten av matchen med några mycket svettiga räddnngar. Hela första halvlek tillhör BoIS.

I andra halvlek fortsätter BoIS att spela med ett högt försvar och pressa bollhållare. Men Hammarby börjar lära sig, och kommer runt en del på kanterna. Tommie Persson får två gula kort och blir utvisad när det är 30 minuter kvar av matchen. Väldigt svettiga och nervösa minuter på läktaren. Hammarby gör mål i 73 minuten. Men sedan kämpar BoIS till en poäng. En mycket välförtjänt poäng efter bra spel. Att de redde ut stormen och klarade oavgjort gjorde att den långa resan hem blev bra mycket lättare. En poäng mot obesegrade serieledarna är inte fy skam.

På lördag står det klassiska fotbollslaget Degerfors IF för motståndet på Påskbergsvallen. Avspark 16:00 och uppvärmning sker som vanligt på Nyfiket.

Forza BoIS!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista