Strandskydd

Staketet fick Elisabeth att reagera

4:43 min

Kommunerna ansvarar för tillsynen av våra stränder och allmänheten har ett stort ansvar i att anmäla om de märker av att någon har tagit sig friheter längs vattnet, till exempel byggt upp ett staket, satt upp skyltar eller byggt en brygga. Vi har träffat en av dem som gjorde en så kallad tillsynsanmälan mot en fastighet i Onsala.

Hisingen i Göteborg. Här bor Elisabeth Dahlborg, hennes man och hunden Asta. Mellan 2009 och 2011 hyrde de ett hus på Onsalahalvön där de kunde vara på sin lediga tid. Men ett staket vid en fastighet som gjorde det svårt att gå längs med stranden utan att gå in på tomten innanför staketet fick Elisabeth att reagera.

– När vi hyrde det först var det att vattnet låg så nära som gjorde att vi hyrde det. Men när jag skulle ta en promenad den närmaste vägen mot horisonten mot bergen blev jag stoppad av ett staket, en gärdsgård med ett staket bakom. Men det var en öppning i staketet som man kunde haka av. Så jag gick över där, så var det en gräsmatta framför, men jag gick ner mot strandlinjen och gick längs stranden. Det fungerande, men det kändes lite obehagligt att gå över någons mark.

Hade du tillåtelse från ägaren till huset?

– Nej, för jag såg aldrig någon ägare. Efter ett tag knackade jag på och frågade om jag, mina barn och min hund fick passera när vi skulle gå till badplatsen längre bort. Först var det okej, men dagen efter fick jag ett annat besked.

Hur påverkades ni av det här?

– Det var jättejobbigt, jag kände mig iakttagen, jag kände mig som en kriminell. Min man ville inte gå den vägen, så då fick man gå en omväg på asfalterade vägar bland en massa hus. Då tog det kanske en halvtimme att komma till det stället, som det tog fem minuter om man gick via stranden.

Elisabeth skickade anmälan till plan och bygg på Kungsbacka kommun i september 2010. Men de skickade i sin tur inte över anmälan till Miljö och hälsoskydd som har hand om tillsynsanmälningar förrän i april 2011. Sedan dess har ingenting hänt.

I dag hyr Elisabeth och hennes man inte längre något hus på Onsalahalvön. Och hon säger att privatiseringar på strandskyddat område är vanligt där.

– Hela Onsala är väldigt privatiserat. Det är mycket privat mark, skyltar. Många sätter upp skylten privat, men det går att passera. Men man får absolut inte stanna eller bada om man avviker från stigarna.

Hur känner du när du går där?

– Jag känner mig som en inkräktare, som är där på nåder. Och bara för att jag inte äger mark eller fastighet så har jag ingen rätt att vara där. Jag ser det som väldigt ojämlikt, en skillnad mellan de som har saker och de som inte har. Fattig och rik, klasskillnad. Har man mycket pengar så kan man köpa sig mark i Onsala, sätta upp privatiseringsstängsel och ha det som ett eget privat paradis och skydda sig från pöbeln. Så kändes det.

Fotnot. Ägaren till fastigheten vill inte ställa upp på intervju. Men säger till P4 Halland att allmänheten får passera utmed stranden, men inte gå på gräsmattan. Ägaren menar att staketet har stått på samma plats i 40 årtycker att det är tråkigt att en anmälan har gjorts då staketet har stått på samma plats i 40 år.