Ingegerd Svensson på länsstyrelsen i Halland menar fortfarande att de har rätt - trots att Mark-och miljööverdomstolen upphävt flera punkter i deras beslut. Foto: Linus Lindahl/Sveriges Radio Halland.
Strandskydd

Länstyrelsen och domstolens beslut skiljer sig

"Oerhört kritiska till deras agerande"
4:16 min

Länsstyrelsen i Halland har fått rejäl bakläxa av Mark- och miljööverdomstolen i ett stort och utdraget strandskyddsärende.

Det gällde paret Bo och Gudrun Wahlström som under flera år har rustat upp den så kallade Kreugerska Egendomen på Onsala-halvön. Länsstyrelsen beslutade för flera år sedan att nio byggnader, en tillbyggnad samt staket och stenmurar skulle rivas då det saknades strandskyddsdispens för dessa.

Men domen från Mark- och miljööverdomstolen ger paret Wahlström rätt på nästan alla punkter.

- Jag är lite förvånad. Jag tycker att länsstyrelsen hade bra argument och bakgrund till sitt beslut, säger Ingegerd Svensson, naturvårdshandläggare på länsstyrelsen i Halland.

Men är det inte ganska allvarligt att det skiljer så pass mycket i bedömningen mellan länsstyrelsen och Mark och miljödomstolen?

– Vi är, som jag sade, förvånade över deras dom.

Mark- och miljööverdomstolens går på samma linje som Mark- och miljödomstolen gjort tidigare. Wahlströms ska ta bort ett stall, ett härbre och en stenmur eller flytta dem till en annan plats än där de står i dag. Annars upphäver Mark- och miljööverdomstolen länsstyrelsens beslut.

Hur brukar de gå för länsstyrelsen i strandskyddsärenden som går till domstol?

– Vi brukar ha ett ganska gott utfall. Det händer naturligtvis att överprövande myndighet gör en annan bedömning också, men i de flesta fall har vi fått rätt när det gäller tillsynsärenden, säger hon.

Bo Wahlström är lättad över Mark- och miljööverdomstolens beslut, men han är kritisk till länsstyrelsens agerande.

– Ja vi är ju oerhört kritiska till deras agerande. Man kan inte utan att veta väldigt väl vad man gör koma med så allvarliga förelägganden. Två domstolar har ju visat att de har haft fel, och det tycker jag att de måste lära sig av i fortsättningen, säger Bo Wahlström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".