Foto: Arkiv/Scanpix
Kungsbacka

Inga bidrag om man inte tar jobb

"Inte okej att få försörjningsstöd"
1:29 min

Arbetslösa ungdomar i Kungsbacka som säger nej till erbjudna praktikplatser eller ungdomsjobb ska i framtiden nekas socialbidrag. Det tycker alliansen i Kungsbacka som lagt fram ett förslag med syftet att minska antalet socialbidragstagare i kommunen.

– Vi tror inte att några av våra ungdomar under 24 år ska behöva gå på försörjningsstöd. Man ska erbjuda dem utbildning, praktikplats eller ungdomsjobb. Och är man inte beredd att ta några av de här alternativen då tycker vi inte heller att det är okej att man får försörjningsstöd, säger Ulrika Landergren, folkpartistiskt kommunalråd i Kungsbacka.

Kommunen gjorde nyligen en genomlysning med Sveriges kommuner och landsting som visade att Kungsbacka ligger högt när det gäller socialbidragstagare i förhållande till kommunens storlek. Och nu alliansen ställa hårdare krav på ungdomarna för att få ner antalet som elever på fösörjningsstöd.

 För ungdomar som har missbruksproblem eller andra sociala problem så gäller däremot inte de här kraven. Förslaget handlar också om att kommunen ska bli bättre på att förmedla praktikplatser. Idag finns hundratals praktikplatser lediga. Och därför krävs ett bättre samarbete mellan individ och familjeomsorgen och arbetslivsenheten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".