Lönsamheten för glesbygdsapoteken i Halland är bra, jämfört med övriga Sverige.Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix
Halland

Apoteken i Halland står starka

När apoteksmarknaden avreglerades och privatiserades förband sig de privata bolag som tog över apotek i glesbygden att driva dem i tre år. Den tiden har gått i början av nästa år och då räknar man med att apotek på små orter kan läggas ner.

Dock tycks inga apotek på de mindre orterna i Halland tycks vara nerläggningshotade.

Varken Apoteket AB eller Kronans Droghandel, som driver apotek i bland annat Tvååker, Veddige och Ullared, har några planer på att stänga apotek.

--De är inte klassade som glesbyggndsapotek, därför rör inte problematiken dem, säger Andreas Rosenlund som är informationschef på Kronans Droghandel.

Är ni nöjda med lönsamheten på de här apoteken?

– Ja, jag har ingen anledning att ifrågasätta den nu, säger Andreas Roslund.

Apoteket AB, det statliga ursprungsapotektet så att säga, driver också apotek på många mindre orter i Halland. Men några nerläggningar hos oss blir det inte säger varumärkesdirektören Eva Sernvall.

– Det tror jag inte vår ägare staten skulle acceptera och dessutom har vi ansvar för alla apoteksombuden på ännu mindre orter, säger Eva Sernvall.

Och trots att det finns en risk för apoteksnerläggningar etableras samtidigt nya apotek.

– Vi etablerar kontinuerligt apotek nu, och förra året öpnnade vi ett 19-tal. Det här året planerar vi ett 15-tal och vi har redan öppnat ett i lokstallarna i Falkenberg till exempel, avslutar Andreas Roslund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".