Karin Larsson, som har travhästar på sin gård, är inte särskilt orolig för nya utbrott. Foto: Magnus Hagström/Sveriges Radio.
HALLAND

Lantbrukare välkomnar kartlagd mjältbrand

"Iinte ta det sista gräset längs åkanten"
1:49 min

Nu finns samlad kunskap om vilka gårdar i Halland som drabbats av mjältbrand under 1900-talet. Lantbrukarna i Viskadalen har varit uppmärksamma sedan en gård i Veddige drabbades 2008 med miljonkostnader för sanering som följd.

– De trodde ju att det var något kadaver som låg i Viskan, och det är väldigt svårlokaliserat var dessa kadaver kan ligga, så det är bra att rapporten om var gravarna kan finnas har kommit, säger Karin Larsson som är ordförande i LRF Värö-Åskloster.

– Man får vara uppmärksam om man gräver i sina marker och ser att det kommer upp kadaver. Man får ha uppsikt och prata kanske framför allt med de gamla ute på bygden, om de vet om det har funnits någonting.

Känner folk i allmänhet till om det kan finnas mjältbrandsgravar på deras marker?

– Mycket har nog fallit i glömska. De som har gårdar kvar sedan generationer har nog kunskap, men de som flyttar in i en ny gård har vet kanske inte lika väl eftersom det var så längesedan.

Rapporten pekar ut cirka 150 halländska gårdar som varit spärrade för mjältbrand mellan 1916 och 1961. Karin Larsson tycker inte att man ska överdriva riskerna för nya utbrott utmed Viskan bara för att en gård där drabbades 2008 med omfattande saneringar som följd, och för att man tror att smittan kom från sporer som hamnat i Viskans bottenslam.

– Man får väl kanske inte ta det sista gräset längs åkanten, men det är svårt att se vad det kan finnas för risker, eftersom det handlar om ett enda utbrott under alla dessa år.

– Man behöver nog inte oroa sig för att det ska hända igen, såvida man inte ser ett kadaver när man är ute, då kanske man ska ta en omväg med traktorn, säger Karin Larsson.

Magnus Hagström
magnus.hagstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".