Hästgödsel ska inte läggas på tippen. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix.
KUNGSBACKA

Stopp för hästgödsel och slam på tippen

1:50 min

Gödningsämnet fosfor läcker ut i vattendragen kring Barnamossens avfallsdeponi i Kungsbacka. Bland annat därför slutar man nu att ta emot hästgödsel och troligen även avloppsslam som innehåller mycket fosfor.

– Vi har sett i de bäckar som finns runtom deponin att fosforhalten har ökat,  berättar kommunens renhållningschef Alf Persson.

– Därför är det angeläget att sluta ta emot mer hästgödsel och andra avfall som innehåller mycket fosfor. Det är bättre att fosforn hamnar på jordbruksmark där den gör nytta. Fosfor är ju en bristvara i dag.

Halterna av fosfor i lakvattnet från Barnamossen-deponin har stigit under många år. Därför försöker man nu begränsa fosforutsläppen genom att sluta ta emot hästgödsel under en period.

När man börjar ta emot gödsel igen ska det bli betydligt dyrare för hästägarna, enligt ett förslag som snart behandlas av Nämnden för teknik och som också innebär stopp för att ta emot avloppsslam på Barnamossen.

Och om något år blir det totalstopp: då kommer Barnamossen inte att kunna ta emot mera hästgödsel över huvud taget.

Förhoppningen är att hästägare som inte har egna marker redan nu ska föredra att köra hästgödseln till någon lantbrukare i stället för till tippen.

Men för den som inte kan det återstår transport till Mölndal, Stenungsund eller kanske till och med Trollhättan.

Samtidigt hoppas bostadsbolaget Eksta att så småningom kunna göra pellets av hästgödseln.

– Man ska använda pelletsen för uppvärmning av sina bostäder i kommunen, säger Alf Persson. Men Naturvårdsverkets nuvarande tolkning av miljöbalken i den här frågan ger inte möjlighet att lämna tillstånd, men man försöker påverka myndigheterna så att man får den här möjligheten.

Magnus Hagström
magnus.hagstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista