Bertil och Liz Theander klipper gräset vid sjöbodarna på strandskyddad mark. Foto: Petra Haupt/SR
Strandskydd

Få vet att de överträder lagen om strandskydd

1:31 min

Kommuner är skyldiga att åtalsanmäla personer som misstänks ha brutit mot strandskyddsreglerna, det vill säga som till exempel satt ut trädgårdsmöbler eller byggt bryggor på strandskyddad mark.

I till exempel P4 Malmöhus område uppger kustkommunerna att de gjort 13 anmälningar till åklagare, sedan de tog över ansvaret för strandskyddet för tre år sedan.

Men det borde vara betydligt fler, anser Ingvar Wennersten, som är kammaråklagare på riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål i Malmö.

– Det är alldeles för få ärenden som hamnar på vårt bord. Det är bara att gå en bit längs de skånska kusterna, Blekingekusten eller längs med vattendrag, så upptäcker man att det finns avspärrningar nästan överallt som egentligen är straffbara som jag ser det, men som inte anmäls, säger han.

Ingvar Wennersten tycker att för få kommuner tar sin skyldighet på allvar att se till att boende vid vatten inte privatiserar mark. Den enda kommun som han känner till som arbetat systematiskt är Trelleborg.

- Den stod på den fläcken där borta, framför sjöboden, berättar Liz Theander.

Liz Theander i Böste utanför Trelleborg visar var den badtunna stod, som enligt både kommunen och mark- och miljödomstolen stod på strandskyddad mark. Tunnan är nu flyttad, men hovrätten ska inom kort avgöra om Liz Theander och hennes man Bertil gjort sig skyldiga till brott mot områdesskyddet.

- Den stod här och var trasig. Vi hade ingen aning om att den inte fick lov att stå här, utan vi hade tänkt att reparera den, och då var det det enklaste sättet att sätta den där där den var lätt att hämta, säger Liz Theander.

Tingsrätten ansåg att brottet var ringa och friade paret, men åklagaren Ingvar Wennersten överklagade. Han tycker att det är viktigt att myndigheter ingriper i den här typen av fall för att stoppa privatiseringen av stränderna:

- Det kanske börjar med att man klipper gräset. Sedan kommer trädgårdmöblerna dit, sedan kanske en lyktstolpe och ett rep som man begränsar med. Sedan kanske man sätter upp ett staket och kanske en skylt och så vidare, säger Ingvar Wennersten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista