Dunkelt ljus över Tore Johansson som har byggt orgeln. Foto: Sarah Görsch/Sveriges Radio
Varberg

Annat ljud i skällan

1:59 min

Varbergs kyrka har fått en ny orgel. Tore Johansson från Tostareds orgelfabrik har byggt orgeln som ska stå längst fram i kyrkan och som gör det möjligt att framföra större körverk.

– Nu håller vi på att stämma orgeln, man lyssnar, knackar och ändrar lite här och lite där.

Sen ett par veckor arbetar Tore Johansson och hans kollega Otto Varadi med att stämma och intonera den nya orgeln i Varbergs kyrka.

Till viss del använder de stämapparat men mest använder de öronen.

– Eftersom öronen är överlägsna fortfarande är överlägsna maskinerna. Det gäller att lära sig vad man ska höra, säger Tore Johansson.

Nästa vecka ska den vara färdig att tas i bruk. Och med sina fem och en halv meter i höjd och omkring tusen orgelpipor är den nya orgeln betydligt större än den gamla som egentligen var alldeles för liten.

Det är en kororgel som alltså står längst fram i kyrkan och som fungerar som ett komplement till den stora orgeln längst bak i kyrkan.

Den ska användas för att till exempel ackompanjera körer och den gör det nu möjligt att nu framföra större körverk i Varbergs kyrka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista