Jan-Uno Hjelm och Rune Karlsson som stämmer Hallandspolisen och Morups skytteklubb. Foto: Maja Jerosimic/Sveriges Radio.
Falkenberg

Grannar stämmer skjutande poliser

1:31 min

Grannar till skjutbanan i Långås utanför Falkenberg, har länge störts av höga bullernivåer i området, nu kräver de att verksamheten helt upphör.

Jan-Uno Hjelm och hans granne stämmer Morups skytteförening och Hallandspolisen som använder banan för skjutövningar.

– Vi har själva mätt upp 80-96 decibel vid banan som vi har cirka 300 meter till. Och det är ingen som kan leva med det, vi går ju med hörselskydd och kan aldrig vara ute, säger han.

Det var när Skreas skjutbana lades ner 2010 som skjutandet ökade i Långås istället. Ärendet har berörts av både Länsstyrelsen och Miljö och Hälsa på Falkenbergs kommun, men det har inte lett till några inskränkningar i antalet skjutningar.

Miljö och hälsa har nyligen lagt ett föreläggande om att Morups skytteförening måste utföra bullermätningar men det har ännu inte gjorts. Håkan Nilsson, ordförande i Morups Skytteförening vill överhuvudtaget inte kommentera stämningsansökan.

En bullermätning gjordes dock förra året, som visade på värden på 65 decibel, men den mätningen ger Jan-Uno Hjelm i Långås inte mycket för. Enligt hans egna mätningar handlar det om betydligt högre bullernivåer.

– Den bullermätningen som gjordes var ju rent ett skämt. Det regnade när de gjorde det och egentligen får det inte komma en droppe regn när sådant görs, säger han.

Morups skytteförening vill alltså inte kommentera stämningsansökan. Det vill heller inte Polismyndigheten i Halland som också stämts, med hänvisning till att det är en rättslig tvist som ännu inte avgjorts i mark och miljödomstolen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista