Aja Berglund Andersson är sitter i LRF Hallands styrelse och är ordförande för branschorganisationen Hästföretagarna. Foto:Maja Jerosomic/Sveriges Radio.
Halland

Hästföretagarna måste bli mer professionella

1:32 min

Utbudet av hästgårdar på fastighetsmarknaden är stort, inte minst i Halland som profilerar sig som hästlän. Men för köpare utan någon direkt företagsidé så finns en överhängande risk att hästgården går med ekonomisk förlust.

– Vi kan se att det finns ett stort behov av att få den professionella hjälpen. Och framförallt att se sig själv som en företagare inom de gröna näringarna, sägerDet är vanligt att privatpersoner med stort hästintresse köper hästgårdar men man har kanske inte tänkt sig att driva någon kommersiell verksamhet på gårde, säger Aja Berglund Andersson sitter i LRF Hallands styrelse samt är ordförande för branschorganisationen Hästföretagarna.

De senaste två åren har Hushållningssällskapet, alla kommunernas näringslivskontor, LRF och Region Halland haft ett projekt som syftat till att få hästföretagare att driva hållbara företag. Och projektet som fortfarande pågår har varit lyckat.

– Det har gett en push framåt för våra företagare att de ser sig mer som företagare och att de har kommit in i den sfären. Och likadant att kommunerna ser potentialen i företagare med häst och förhoppningsvis ser möjligheten för kommunerna att det kan generera jobb och pengar i sin kommun, säger Aja Berglund Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista