Carl-Fredrik Graf presenterar nya budgeten. Foto: Linus Lindahl/Sveriges Radio
Halmstad

Femklövern presenterar budget

4:15 min

Trots att skatteintäkterna kommer att minska mer än beräknat ska Halmstad kommun fortsätta att satsa på grundskolan och motverka ungdomsarbetslösheten.

Det berättade de fem regerande partierna, femklövern i Halmstad när de i dag presenterade budgeten och planeringsdirektiv för de kommande tre åren.

Kommunstyrelsens ordförande i Halmstad, Carl-Fredrik Graf tyckte att det här var den svåraste budgeten hittills att lägga:

– Ja det är det, för vi har varit vana vid att ha mer resurser att använda än vad vi har haft hittills. Skatteintäkterna ökar inte i den takten som vi tänkte oss förra året. Det har gjort att vi har haft ett väldigt tufft budgetarbete den här gången, säger Carl-Fredrik Graf.

Precis som förra året lägger femklövern stor vikt på skolan. Inom tre år hoppas de på att ha byggt 27 nya förskoleavdelningar. För att fler elever ska ha tillgång till datorer i skolan vill de satsa 29 miljoner kronor och 1,3 miljoner kronor på skolmaten.

En annan stor fråga är hur man ska komma till rätta med ungdomsarbetslösheten. Därför föreslår femklövern att satsa mer på projektet "Ökade livschanser för unga".

– Vi fördubblar resurserna till detta, från åtta miljoner till sexton miljoner under två år för att skapa förutsättningar för förvaltningar och nämnder att inkomma med förslag. Gärna lite kreativa, nytänkande och annorlunda sätt för att hjälpa unga in på arbetsmarknaden.

Andra förslag i budgeten är att lägga 10 miljoner kronor om året 2013 och 2014 för att fortsätta bygga cykelvägar och att Socialnämnden ska få 1 miljon kronor extra för att motverka hemlösheten i kommunen.

Skatteintäkterna i Halmstad kommun blir alltså mindre än vad kommunen tidigare räknat med. Men trots detta är Carl-Fredrik Graf inte orolig:

– I grunden är jag inte det. Vi bor i ett tillväxtlän, en del av landet som har förmånen att befolkningen ökar. Jag träffar ibland kollegor från andra kommuner som sitter i helt andra situationer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista