De som inte vill ha sopdepornin annonserade på helsidor i tidningen. Foto: Per Qvarnström/Sveriges Radio
Halmstad

Kommunen driver vidare deponifrågan

1:37 min

Trots protesterna fortsätter Halmstad kommunen att driva vidare frågan om avfallshantering och deponi i Kistinge.

Henrik Oretorp centerpartistisk ordförande i samhällsbyggnadsutskottet i Halmstad tycker att kommunen har brustit i att informera invånarna under planeringen av deponin:

– Jag kan konstatera att dialogen kunde ha varit mycket bättre från kommunens sida. Då hade inte protesterna upplevts på samma sätt tror jag. Samtidigt kan jag konstatera att vi inte har lyckats att stilla den oro som många känner runt omkring deponin och det är olyckligt.

Vad ska ni göra för att förbättra det?
– Vi får fortsätta informera, ta fram tydliga underlag, då kommer vi se hur processen fortlöper.

– Det här går fram till beslut. Men om vi tittar på framtida detaljplaneärenden har vi en helt annan inriktning i dag med att vi i startskedet bestämmer oss för hur dialogen ska se ut med medborgaren.

– Det fanns en idé om att teckna med ett privat företagit i stället. Men vi ser att det inte är testat innan, lite mer komplicerat avtal och då känns det tryggare och bättre att teckna det med HEM.

Varför känns det tryggare med ett kommunalt bolag?
– Då finns det ett politiskt inflytande via den styrelsen också.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista