Halland

Greenpeace gör fiskeaktion

3:17 min

I dag har Greenpeace åkt runt i de Halländska fiskelägena för att diskutera trålfisket på Fladen och Lilla Middelgrund som Greeanpeace vill få stopp på.

Först litet om orsaken till att fiskare kan tråla på de här natura 2000-klassade grunden.

Det beror på oklarheter i vilka regler som ska gälla.

Direktiven från gamla Fiskeriverket - och Naturvårdsverket - har hittills varit att ska ett skydd åstadkommas för det marina livet här, så ska det ske via den gemensamma EU-lagstiftningen.

Men Greenpeace driver ett annat spår. Att man i stället tar fasta på att båda grunden är Natura 2000- områden, vilket kräver tillstånd innan man får fiska

Mitt emellan sitter Länsstyrelsen och hoppas på besked från centralt håll.

– Det finns 14 kustlän och vi kan tycka att man ska trycka på mer på centralt håll.

Vad innebär det för den biologiska mångfalden?
För eller senare kommer det skyddas. Den nya hav och vattenmyndigheten håller på att jobba fram en vägledning på hur detta ska gå till. Det är det vi väntar på, säger Bo Gustavsson, marinbiolog på Länsstyrelsen i Halland.

Hur gick det då att komma till tals med Hallands yrkesfiskare?

– Inledningsvis är det spänt, men när vi pratat ett tag hittar vi många beröringspunkter. Och när det gäller havsförvaltning så har vi många gemensamma åsikter, säger Jan Isaksson, miljöansvarig på Greenpeace.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista