De boende på Brages gränd har själva bekostat en ny stenmur, berättar Jan-Olof Olsson. Foto: Magnus Hagström/Sveriges Radio.
VARBERG

Boende vill slippa ansvar för gator och lekplatser

"Vi är inte likställda övriga boende"
1:52 min

Det är orättvist att vissa husägare själva måste betala för sina tillfartsgator, grönytor, lekplatser och liknande. Det tycker de boende på Brages gränd i Varberg som kräver ändring för alla som har det på samma sätt.

Det är en viktig principfråga tycker Brages samfällighetsförening, men hittills har man inte lyckats få någon ändring.

– Vi tycker inte att vi är likställda med övriga boende i kommunen, säger ordförande Jan-Olof Olsson.

-- Förutom att vi är skattebetalare som alla andra så får vi själva betala kostnaden för sådant som snöröjning och gatubelysning. Vi frågar nu om politikerna förstod vad de beslutade när de lade över alla kostnader på de boende.

När Brages gränd i Varberg byggdes så slogs det fast i detaljplanen att de boende själva skulle sköta gemensamma grönytor och gator.

Trettio års slitage har nu tvingat varje husägare att betala runt 30 000 kronor till ny asfalt och redskap till lekplatserna.

Jan-Olof Olsson säger att det finns liknande områden som får kommunalt bidrag till driften, men att det också finns andra än Brages gränd som inte får det.

– Det här kan ju beröra många fler. Är det fel så ska felen rättas till, och då är det kanske fler områden som får nytta av det.

Kommunens politiska ledning har sagt nej till att ta över ansvaret för de gemensamma ytorna på Brages gränd.

Men Varbergs kommunjurist Anders Eriksson säger att om politikerna vill så kan man ta ett samlat grepp över alla liknande stor-kvarter i kommunen.

– Om man skulle göra det så måste man nog ta ett samlat grepp över kommunen i stort och se över var det finns storkvarter.

-- Då måste man egentligen gå igenom och behandla alla planer på ett likartat sätt, och börja i begynnelsen med att undersöka vilka bevekelsegrunder som fanns då man skapade storkvarteren, föreslår Eriksson.

Magnus Hagström
magnus.hagstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".