Olof Helmersson. Foto: Sarah Görsch/Sveriges Radio
Varberg

Hamnstyrelse glad för besked

"Lättare att planera och att kommunicera"
1:24 min

Att de ledande politikerna i Varberg vill ha kvar hamnen nära staden är också ett glädjande besked för hamnens styrelse och betyder mycket för hamnens långsiktiga utveckling.

– Att kommunen har bestämt sig, gör att vi har mycket lättare att planera och att kommunicera med våra kunder. Vi har en långsiktighet som gör att den här verksamheten har stora möjligheter att utvecklas på ett bra sätt, säger Olof Helmersson styrelseordförande för Varbergs hamn AB

Hamnens framtid har varit en fråga i flera år nu, bland annat har det tidigare förts fram ett förslag om en flytt till Värö, vilket många av hamnens kunder var skeptiska till.

Beskedet från kommunstyrelsens arbetsutskott i veckan, att man vill ha kvar hamnen i staden betyder också en säkerhet för kunderna i en bransch som kräver långsiktiga beslut.

Gradvis fram till 2030 kommer verksamheten att flytta ut till den närbelägna Farehamnen. För att ge plats åt planerade nya stadsdelar från Getteröns Naturum till fästningen.

– Den här situationen att man vill exploatera en del av den gamla hamnen gör att vi får loss kapital som vi kan använda i det nya. Omlokaliseringen kan på det viset bli relativt smärtfri, vilket är postivt för vår verksamhet, säger Olof Helmersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".