Foto: Bertil Ericson/Scanpix.

Falsk polis kräver pengar på nätet

Flera personer i Varbergstrakten har råkat ut för ett popup-fönster när de surfar på nätet, med polisens och regeringskansliets loggor och med krav på 50 euro för att slippa ett rättsligt efterspel på grund av sitt surfande. Polisen varnar nu allmänheten för dessa bedragare, skriver Hallands nyheter på nätet.

Nej, polisen och regeringskansliet håller inte koll på vilka sidor folk surfar på, och de skickar heller ingen räkning till de datoranvändare som surfat in på olämpliga sidor. 

Bara det senaste dygnet har polisen i Varberg fått in flera anmälningar från personer som råkat ut för försök till utpressning genom popup-fönster som kommer upp med polisens logotyp och krav på 50 euro för att slippa ett rättsligt efterspel på grund av att man varit inne på olämpliga sidor på internet. Popup-fönstret täcker hela dataskärmen och går inte att klicka bort. Sedan låser sig datorn, skriver Hallands nyheter på nätet. 

Brottsrubriceringen för denna typ av brott är föregivande av allmän ställning, försök till utpressning och dataintrång.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista