Halland

Stafettläkare slopas inom psykiatrin

1:40 min

Psykiatrin i Halland stoppar alla stafettläkare från och med år 2013. Det beslöt psykiatrinämnden på sitt senaste sammanträde och skälet är att man vill få ner kostnaderna, eftersom verksamheten ser ut att gå med minus i år.

Stafettläkarna bara inom psykvården i Halland kostar en miljon i månaden, en fördubbling jämfört med förra året. Det finns ont om psykläkare i Sverige och då finns en risk för att det uppstår brist på läkare.

--Det kan vi lösa med att vara en ännu mer attraktiv arbetsplats för att locka till sig personal. Vi kan också samköra mottagnignar eller försöka sprida ut de redan anställda, genom att erbjuda dem bättre arbetsvilkor, något som också kan leda till högre lön, säger Bengt Eliasson, folkpartistisk ordförande i psykiatrinämnden i Region Halland.

Stafettläkare, läkare som hoppar från vårdcentral till vårdcentral och bara stannar en kort tid för att lösa underbemanningeproblem, har länge varit ett problem inom vården och kostat mycket pengar.

Om Bengt Eliasson nu kan tänka sig höjda löner för anställda psykläkare, är det då inte risk för en uppåtgående lönespiral inom Region Halland, när läkare inom andra delar av vården kanske kommer att kräva lika mycket som läkarna inom psykiatrin?

– Det där får vi se till att balansera, men allt är bätter än de skyhöga kosnadner som vi har idag, säger Bengt Eliasson.

Finns det inte en risk för att ni slåss om samma läkar som Västra götaland- regionen, eftersom de också infört de här stoppet?

--Vi kanske kan samarbeta istället.

Hur mycket sparar ni på det här?

Om vi kommer ner till halva kostnaden blir vi överlycakliga, avslutar Bengt Eliasson.