KUNGSBACKA

Misstänkt fabrik räknas som lada

1:36 min

Den så kallade betong-ladan i Myra utanför Kungsbacka är ingen fabrik. Det slås fast genom ett besked från kammarrätten. Ägarna slipper därmed söka bygglov för den 3 000 kvadratmeter stora byggnaden.

– Jag tycker personligen att slutsatsen är lite konstig, säger byggnadsnämndens ordförande Lars Stranne (M).

– Vi i byggnadsnämnden anser inte att lösa föremål som man ställer in i en byggnad ska avgöra hur man bedömer bygglovplikten. Det bör i stället vara byggnaden som sådan: storlek, utformning och påbyggnaden på en befintlig fabrik.

En traktor och några halmbalar fanns i byggnaden vid en inspektion.

– Hade man i stället för traktor kört in en veteranbil så hade det betraktats som museum och varit bygglovpliktigt, påpekar Stranne.

Byggnader som är avsedda för jordbrukets behov behöver normalt inget bygglov.

Men den 3 000 kvadratmeter stora och åtta meter höga byggnaden i Myra blev lite svårsmält för byggnadsnämnden, särskilt som den ligger vägg i vägg med en äldre byggnad där ägarna medgett att det bedrivits betongproduktion.

Byggnadsnämnden ansåg alltså att det behövdes bygglov. Men ägarna överklagade och alla högre instanser har nu gått på deras linje. I och med att kammarrätten inte tar upp fallet så står förvaltningsrättens beslut fast: det krävs inget bygglov.

Men ägarna sitter inte säkert för all framtid. Det räcker att någon ertappar dem med att bedriva industriproduktion, så börjar hela processen om igen. Dessutom kan bygget komma upp som strandskyddsärende, eftersom det ligger inom 100 meters avstånd från Rolfsån.

– Risken finns att det smygindustrialiseras, men risken finns också att det upptäcks och att man då börjar om från början igen, säger Lars Stranne.

Ett annat liknande fall kommer snart upp i byggnadsnämnden i Kungsbacka, men något av samma kaliber som den påstådda betongfabriken har Lars Stranne inte upplevt.

– Man har i andra sammanhang ställt in eller lett in djur i byggnader och sagt att det är ett stall eller lada, men det brukar inte vara så drastiskt som här. Något liknande í Sverige har jag aldrig hört talas om, säger han.

Magnus Hagström
magnus.hagstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista