Halmstad

Skarp skolinspektionskritik

Skolinspektionen riktar skrap kritik mot Halmstad kommun efter en anmälan från en mamma till en skolelev. Halmstad kommun har brustit i skyldigheten att ge en utsatt elev stöd, och motverka mobbning, konstaterar Skolinspektionen.

Det handlar om en elev som kom till en av Halmstad kommuns skolor 2010. Det var känt att eleven behövde mycket stöd, men enligt kommunen försvårades situationen av att eleven haft stor, bitivis mycket stor frånvaro, och att det också varit svårt att få kontakt med barnets hem. Skolan har samarbetet med barn- och ungdomspsykiatrin i fallet.

Men Skolinspektionen har inte hittat något som visar att skolan verkligen utrett orsakerna till elevens svårigheter. Anmärkningsvärt, enligt inspektionen, liksom att skolan inte haft koll på om de stödinsatser som gjorts har fungerat eller inte.

Att skolan haft svårt att få kontakt med eleven eller hemmet är inte någon hållbar ursäkt. Tvärsom konstaterar Skolinspektionen att skolan inte tagit reda på orsakerna till frånvaron.

Halmstad kommun får också kritik för att ett åtgärdsprogram för eleven inte kom till förrän i början av i år. Skolan har inte heller skött sig som den borde när det gäller den mobbning som eleven anser sig ha varit utsatt för.

Därför måste nu Halmstad kommun vidta en rad åtgärder för att hindra att något liknande händer igen, och skriftligt redovisa dom för Skolinspektionen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista