Foto: Bertil Ericson/Scanpix.
Halland

Unga rånas på sin smarta telefoner

1:35 min

Antalet personrån i Halland ökade kraftigt under 2011 jämfört med föregående år. Framförallt är det fler unga som rånas på sina mobiltelefoner.

Under 2011 anmäldes 131 rån mot privatpersoner i Halland. Det är ungefär 30 procent fler anmälda personrån än under 2010. Antalet anmälda personrån har gått upp och ner de senaste fem åren men 2011 sticker ändå ut med en tydlig ökning.

En tydlig trend är att det i många fall handlar om stölder av smarta mobiltelefoner, så kallade smartphones. I ungefär en fjärdedel av fallen är rånoffren unga under 18 och även gärningsmännen är oftast unga. Brotten begås ofta på kvällstid på tomma platser, men även ute på krogen på helgerna.

– Det är svårt att förebygga den här typen av brott menar Tommy Nyman på hallandspolisen. Han säger att det finns saker man kan göra för att försvåra för rånarna.

--  Det finns ju en funktion på telefonerna som man kan ställa in så att man kan lokalisera vart telefonen tagit vägen och på så sätt slå ut den så att gärningsmännen inte har någon nytta av telefonen. Blir det mer frekvent så tror jag att stölderna minskar också.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista