Foto: Gorm Kallestad/Scanpix
Halmstad

Laxen vandrar upp i Fylleån igen

1:27 min

I många år har kraftverk och illa byggda laxtrappor i Fylleån stoppat laxen från att vandra långt in i Halland. Men nu finns tecken på att laxen snart kan vara tillbaka i Simlångssjöarna i Halmstads kommun.

Redan har smolt, det vill säga  laxungar, har hittats ovanför det hindrande kraftverket i Marbäck  och dessutom har laxtrappan byggts om för att underlätta laxens vandring in i inlandet.

– Det skulle innebär att lekområdena skulle fördubblas i ån liksom laxbeståndet. På 1800-talet vandrade laxen genom Simlångssjöarna upp till Ryaberg  och vidare uppåt för att leka, säger Jan Wiman som precis kommut ut med en bok om Fylleåns lax- och oringsfiske och han är också tillsynsman för fisket i ån.

I boken om Fylleåns historia berättas också inte minst om problemen med försurning, föroreningar och för laxen hindrande utbyggnader. Men åns problem är lösta eller håller på att lösas och Fylleåns framtid som laxå ser ljus ut.

– Fylleån och Högvadsån är de renaste vattnet i Halland, säger Jan Wiman

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista