Rödspottan lever av ormstjärnor som påverkas av försurning. Foto: Anders Wiklund/Scanpix.
KATTEGATT

Plattfiskars föda hotas av försurning

1:46 min

Rödspotta och annan plattfisk på västkusten riskerar att drabbas när havet blir allt surare. Ett av plattfiskens viktigaste födoämnen, en ormstjärna, har visat sig vara mycket känslig för försurning.

– Den här ormstjärnan är väldigt vanlig på västkusten och dess larver påverkas kraftigt av en väldigt liten grad av försurning. Man kan lätt tänka sig att inom 30–40 år kan deras fortplantning bli hotad, säger marinbiologen Jon Havenhand vid Göteborgs universitet.

Förbränning av kol och olja gör att luften innehåller mer och mer koldioxid. En del av den löser sig i havsvattnet och bildar kolsyra, som gör att försurningen av världshaven går snabbare än någonsin just nu.

Om det fortsätter på samma sätt så tror forskarna att om 100 år kommer haven att vara fyra gånger surare än i dag. Försurningen går ungefär lika snabbt utanför Anholt i Kattegatt som på varmare breddgrader där korallrev redan bryts ner av det surare havsvattnet.

En del växter och djur tycks klara detta ganska bra. Men just den här ormstjärnan är alltså väldigt känslig för en surare miljö, och om den slås ut kan plattfiskar få svårare att hitta föda.

Då kan det antingen bli mindre plattfisk i havet, eller så får fisken hitta något annat än ormstjärnor att äta, men det blir kanske inte lika bra för den.

– Det blir förmodligen så att omrekrytering, det vill säga settling av nya larver, nya individer, pyttesmå juveniler i sanden, om den drabbas av försurning så blir det mindre mat till plattfiskar i framtiden, säger Havenhand.

Ska man vänta sig att plattfiskarna kommer att bli färre som en följd av detta?

– Det är en tänkbar konsekvens, men det kan också bli så att de börjar äta andra saker, fast förmodligen blir en alternativ föda mindre gynnsam för dem.

Magnus Hagström
magnus.hagstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista