Viskan kan påverkas av klimatförändringar. Foto: Daniel Ahlqvist/CC BY-SA 3.0.
Varberg

Vägar kan svämmas över

1:41 min

Hur kommer områden runt Viskan påverkas av klimatförändringar i framtiden? Den frågan har Länsstyrelsen undersökt i ett projekt.

Och resultatet som presenteras idag visar bland annat på att det kan bli stora konsekvenser för infrastrukturen. Om inga aktiva åtgärder görs kan det bli en hel del översvämmningar på Riksväg 41, E6:an och Viskadalsbanan i framtiden.

– Det kan komma upp vatten på vägarna och de kan spolas bort i värsta fall och då kommer man behöva leda om trafik, så det kan bli ganska stora konsekvenser. När det gäller järnvägen så kan man ju inte leda om trafiken så där kan det bli ännu större konsekvenser säger Sofia Refsnes projektledare på Länsstyrelsen i Västra Götaland.

I vintras var det höga vattennivåer i både Viskan och Ätran och forskare tror att det kommer bli ett vanligare problem framöver. SMHI:s beräkningar visar att medeltemperaturen kommer öka med 4-6 grader under de kommande hundra åren i västsverige, och i takt med det kan vi förvänta oss mer och extremare nederbörd. Därför har Länsstyrelsen i Västra Götaland och Halland nu undersökt vad konsekevsnerna av en sådan utveckling kan bli i områden längs Viskan.

Det är framför allt när det gäller infrastrukturen man ser de stora riskerna eftersom viktiga vägar som Riksväg 41, E6:an och Viskadalsbanan ligger lågt och nära Viskan på många ställen, bland annat söder om Veddige och nära Viskans mynning vid Nyebro. Men det finns åtgärder man kan sätta in för att förebygga översvämningar.

– Det kan handla om att minska flöden uppströms på något sätt, kanske anlägga våtmarker som dämpar flödet lite. Men i värsta fall kan man få höja vägar, valla in eller liknande för att minska de här konskekvenserna. Och även när det gäller broar som skadas av högre hastighet på vattnet, så kan man behöva erosionsskydd, säger Sofia Refsnes.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista