Halmstad

Nytt flygbolag tar över

1:20 min

Flygtrafiken från Halmstad kan kanske komma igång redan om en vecka efter Skyways konkurs.

Kullaflyg, som redan  flyger från Halmstads flygplats, meddelar att man  ska ersätta alla Skyways avgångar från Halmstad så fort man kan.

Det är flygbolaget Skyways och deras dotterbolag City Airlines kommer begära sig i konkurs idag, det meddelar företaget i ett pressmedelande.

Och det innebär att samtliga flyg med Skyways till och från Halmstad flygplats är inställda idag. De resenärer som skulle flyga med Skyways från Halmstad nu på morgonen möttes av beskedet att deras flyg var inställda först när de kom till flygplatsen i morse och det var många strandades resenärer på Halmstad flygplats.

Bolaget har haft ekonomiska svårigheter en längre tid och City Airlines VD Mikael Wångdahl skriver i ett pressmedelande att det känns otroligt tråkigt både för passagerare och personal men att det varit svårt att klara verksamheten.

För kommunledningen i Halmstad kom inte beskedet  om Skyways konkurs oväntat. Det kommunägda flygplatsbolaget och Industristaden, som hyrt ut en hangar, har fordringar på nästa 5 miljoner kronor som lämnats vidare till Kronofogdemyndigheten.

Johan von Sydow är styrelseordförande i flygplatsbolaget:

– Vi vet att Skyways haft betalningssvårigheter under en tid. Och vi har haft en dialog med VD:n under en dryg månad för att få betalt för våra fodringar, säger han och fortsätter:

– Nu vet vi att de kommer gå i konkurs och då har vi våra fodringar som idag uppgår till totalt 3,7 miljoner kronor.

Hur påverkar det här flygplatsen?
– Flygplatsen är viktig fört Halmstad kommun, näringslivet och försvarsmakten. Så vi kommer göra allt vi kan för att flygplatsens verksamhet ska kunna fortsätta som tidigare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista