Johan F Lundberg är vd det kommunägda eventbolaget Halmstad & co. Foto: Linus Lindahl/Sveriges Radio.
Halmstad

Kommunen garanterar Diggilookonsert

1:48 min

Till sommaren kommer Diggiloo till Halmstad. Det kommunala eventbolaget Halmstad & co kommer gå in och betala hundratusentals kronor om musikarrangemanget inte går runt.

Den 30:e juni kommer det stora musikarrangemanget Diggiloo till Brottet i Halmstad. Men kravet för att konserten ska vara möjlig är att det kommunala eventbolaget Halmstad & co går in med en garanti som täcker marknadsföring och biljetter värda uppskattningsvis hundratusentals kronor för att sedan kunna sälja vidare till företag och föreningar.

– Den garantin som vi har satt till Krall Event räknar vi inte kommer att falla ut. Det här kommer att bli ett nollsummespel för Halmstad & Co och skattebetalarna i Halmstad, säger Johan F Lundberg, vd för Halmstad & Co.

– Jag ser det inte som ett dugg känsligt för att det är vårt uppdrag. Vi får ett antal miljoner kronor per år av kommunen för att vi ska se till att Halmstad stärks som destination. Om vi inte skulle försöka värva skulle vi inte kunna ge några bidrag till våra egna föreningar. Vi skulle få ett betydligt sämre intresse för Halmstad överhuvudtaget.

I affärsuppgörelsen med Krall event som arrangerar Diggiloo hjälper Halmstad & co till med marknadsföring, att sälja in utställningsplatser och att förfoga över cirka 1000 biljetter som de kan sälja vidare enskilt eller som paket till företag eller föreningar och får därigenom in intäkter. Men när Diggiloo kom till Tjolöholms Slott utanför Kungsbacka för tre år sedan tecknades ingen garanti.

Utan det var Diggiloo som stod för alla kostnader. Halmstad o Co hade ett liknande avtal förra året då Sveriges Davis-cupmatcher i tennis mot Serbien spelades i Halmstad Arena. Det slutade med en förlustaffär för det kommunala bolaget.

 – På grund av att Robin Söderling blev sjuk eller skadad och inte kom så fick vi inte riktigt ihop den kalkylen så det kostade ungefär 100-150 000 kronor för bolaget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista