Varberg

Dålig kontroll på överförmyndare

1:35 min

Det finns stora brister i överförmyndarverksamheten i Varbergs kommun. Enligt en revsionsrapport saknas det bland annat tydliga rutiner för hur man ska kontrollera gode män och förvaltare.

--Det är en mängd saker som inte fungerar. Organisationen har inte haft en stabiltet på flera år, chefsuppdraget är inte tydligt. Det verkar som att kommunen har glömt den här verksamheten, säger Rune Anderssonso är ordförande för kommunens revisorer.

På en mängd olika punkter brister det när det gäller överförmyndarnämndens arbete som har till uppgift att kontrollera gode män, förvaltare och förmyndare. Det handlar bland annat om oklarheter i ansvarsfördelningen mellan nämnden, tjänstemännen och chefen för överförmyndarverksamheten. Dessutom saknas tydliga rutiner för hur man ska kontrollera att verksamheten fungerar, till exempel när det gäller kontrollen av det arbete som förvaltare, gode män och förmyndare utför. Kontroller görs visserligen men det finns inga nedskrivna rutiner, vilket gör verksamheten känslig om man byter ut personal. Den utredning man nu gjort visar inte på att de här bristerna fått konskevenser för någon individ. Rune Andersson menar ändå att bristerna kan leda till en rättsosäkerhet där enskilda individer far illa.

– Ja, det kan vara att någon kommer i kläm och inte får det stöd som behövs. Det är klart att det är allvarligt eftersom det handlar om enskilda människor och deras ekonomiska medel men också deras väl och ve i övrigt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista