På Kungsbackas kommunfullmäktigemöte igår klubbades alliansens budget igenom. Foto: Sarah Görsch/Sveriges Radio
Kungsbacka

Mer pengar till skola och funktionsstöd

”Vi gör en omfördelning av budgetmedlen”
1:49 min

Igår fattade kommunfullmäktige i Kungsbacka beslut om budgeten för 2013. Som väntat antogs alliansens budget som bland annat innebär extra satsningar på skolan och funktionsstöd.

– Vi gör en omfördelning av budgetmedlen och det är funktionsstöd, individ- och familjeomsorg där vi satsar och skolan får också en del i det hela, säger Per Ödman (M), kommunalråd i Kungsbacka.

Den budget som igår klubbades igenom innebär bland annat en omfördelning av resurserna kommunen, varje nämnd ska spara en procent, vilket ska ge 35 miljoner som ska fördelas på prioriterade områden som skola, barnomsorg och funktionsstöd. Bland annat ska det satsas på fler bostäder för funktionshindrade.

Skatteintäkterna för 2013 ser ut att bli större än vad man tidigare trott. Och både Miljöpartiet och Socialdemorkaterna la fram förslag till tillägg i budgeten som skulle finansieras av de ökade skatteintäkterna.

Miljöpartiet förde fram ett förslag på 40 miljoner till en social investeringsfond där pengarna ska användas för att minska arbetslösheten och utanförskapet bland unga. Det röstades dock inte igenom.

Inte heller socialdemorkaternas förslag på 50 miljoner extra till skolan och barnomsorgen för att öka personaltätheten och på så sätt minska barngrupperna. Enligt alliansens budget ska de ökade skatteintäkterna istället sparas för oförutsedda utgifter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".