Kari Nyman, inspektör på Miljö- och hälsoskydd, och Lennart Lorick, VA-chef i Halmstad och Laholm. Foto: Linus Lindahl/Sveriges Radio
Halmstad

Kommunen avråder från bad efter utsläpp av bajsvatten

1:58 min

Halmstads kommunala reningsverk är utslaget. Detta leder till att avloppsvatten släpps ut direkt i Nissan. Därför avråder kommunen från att bada eller låta barn eller hundar vistas i vattnet vid Nissan, Östra eller Västra stranden samt Grötvik.

En högspänningskabel har av misstag grävts av på söder i stan. Detta har orsakat att det inte finns någon ström till reningsverket. Strömmen väntas tillbaka vid 14-tiden.

– Vid 8-tiden så skadades en huvudmatarledning vid ett schaktarbete vi reningsverket, säger Lennart Lorick som är VA-chef.

Därför tvingats man nu att släppa ut orenat avlopps vatten direkt ut i Nissan med de sanitära olägenheter som det medför. Det sker i första hand vid en utsläppspunkt nära Slottsbron.

– Under morgontimmarna har vi kunnat lagra upp avloppsvatten. Men nu är vi i en sådan sitts att det börjat rinna ut obehandlat vatten i Nissan, säger Lennart Lorick.

Detta kommer påverka dem som vill ta sig ett dopp i sommarvärmen.

– Har vi sydliga och ostliga vindar kan förvänta sig att vattnet går mot västra stranden och ut mot Grötvik. Har vi nordliga eller västliga vindar då trycks ytvattnet snarare ner mot östra stranden.

Vad innebär utsläppet för allmänheten?
– I närområdet på söder och kanske till och med mot centrum. Kommer man märka av luftstörningar, det kommer gå ut en viss mängd obehandlad rötgas. Man bör vara försiktig när man badar under det närmsta dygnet, säger Lennart Lorick

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista