Avloppsvatten rann rakt ut i Nissan och havet. Foto: Arkiv/Sveriges Radio
Halland

Utredning efter haveri på reningsverk

1:43 min

Sedan klockan ett i eftermiddags är strömmen tillbaka på reningsverket i Halmstad. Alla delar är i full drift vilket innebär att inget avloppsvatten längre släpps ut i Nissan.

Tidigare i dag avrådde Laholmsbuktens VA allmänheten från att bada i Nissan, på Östra och Västra stranden och Grötvik. Men nu ska det vara fritt fram att svalka sig.

– Det vill jag påstå att man kan. Jag hade personligen inte varit rädd för det. Jag kan naturligtvis inte ge några garantier, man ska alltid vara försiktig när sådant här har hänt. Det är ändå något ökande smittorisk, men att blåsa faran över det kan man göra, säger Lars-Gunnar Johansson, enhetschef för avloppsreningen på Laholmsbuktens VA.

Vet du hur mycket avloppsvatten som hann gå ut i Nissan?
– Det har jag inte sammanställt ännu. Men eftersom det blev så pass begränsad tid så magasinerade vi det mesta i vallgravsmagasinet på söder.

Hur förberedda är ni på att sådant här kan hända?
– HEM har reservkraftaggregat, vi har också reservaggregat men mestadels placerade på våran dricksvattenförsörjning, men på avloppsidan har vi inga fasta reservkraftsaggregat. Det är något vi får gå igenom nu, göra en riktig riskanalys och se vad som är rimligt att ha, säger Lars-Gunnar Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista