1 av 3
Sjuksköterskan Eva Dahlgren. Foto: Sveriges Radio
2 av 3
Sjukhuschefen Anders Dybjer. Foto: Sveriges Radio
3 av 3
Hallands sjukhus. Foto: Sveriges Radio
Halland

Oro på sjukhuset efter sparbesked

"Det känns ganska tufft"
1:29 min

Gynekologin på Hallands sjukhus är ett av områdena som påverkas om det sparförslag som sjukhuschefen Anders Dybjer lagt går igenom.

På sjukhuset i Halmstad finns en av gynekologi avdelningarna och där arbetar sjuksköterskan Eva Dahlgren som är orolig för framtiden.

– Det känns ganska tufft å tufft för oss som jobbar här på avdelningen, men det är ju bara ett sparförslag än så länge så man vet ju inte så mycket. Men det skapar ju oro.

Om det sparförslaget som sjukhuschefen Anders Dybjer la fram i veckan går igenom innebär det att gynekologimottagningen i Falkenberg läggs ner, det blir färre platser på avdelningen i Halmstad och att fler platser läggs till sjukhuset i Varberg, totalt försvinner två vårdplatser.

Bengt Karlsson är verksamhetschef på gynekologi avdelningen på sjukhuset i Halmstad och han tror att det går att spara in de två platserna men att det är viktigt att gynekologin får finnas kvar på både Varbergs och Halmstads sjukhus.

– Verksamheten måste finnas kvar på båda sjukhusen. Den fördel som vi talar om i det här är personal bemaningen men för verksamheten skull måste vi ha kvar verksamheten i Halmstad. Och vi måste se över hela logistiken och hur vi kan använda de möjligheter vi har till till exempel polikliniska operationer, dagkirurgi och också kortare slutenvårds kirurgi måste finnas kvar i Halmstad.

Det politiska beslutet om sparåtgärder på Hallands sjukhus beräknas att tas i nästa vecka å Bengt Karlsson tror att stora delar av gynekologin trots allt kommer att få vara kvar i Halmstad. Men ovissheten skapar oro. Sjuksköterskan Eva Dahlgren igen.

– vi är ändå vid ganska gott mod, men vi är orolig så klart man undrar ju har jag något jobb efter nyår, ska jag byta avdelning, det är den oron som finns.

– Vi önskar att båda sjukhusen kunde få vara kvar med samma vård på båda sjukhusen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".