En av planerna i Galtabäck kan förvandlas till bostadskvarter. Foto: Magnus Hagström/Sveriges Radio.
VARBERG

Husbygge äventyrar hemmamatcher

1:34 min

Galtabäcks Bollklubb ger sig in i debatten kring ett omdiskuterat småhusområde nära havet i Galtabäck söder om Varberg. Bygget innebär att klubben förlorar en kombinerad fotbollplan och parkeringsplats.

– Det kommer att störa vår verksamhet, framför allt parkeringsmöjligheter vid matcher och träningar, men också att vi får problem tidigt på våren att bedriva träning som vi gjort på den planen, säger Tony Nilsson i styrelsen för Galtabäcks BK.

På privat mark utmed Lerjans väg i Galtabäck har Varbergs kommun antagit en ny detaljplan som gör att man kan bygga bostäder. Det är privat mark som Galtabäcks BK arrenderat i många år.

Fotbollsplanen riskerar därmed att försvinna, och Galtabäcks BK anser inte att kommunen har visat någon större förståelse för klubbens behov av spelplaner och framför allt parkeringsplatser.

– Det blir problem att spela seriematcher om man inte kan ta dit publik, säger Nilsson.

I stället får man spela på konstgräs i Tvååker när det blir klart. Det är klubben i och för sig nöjd med, men det kommer att bli betydligt dyrare och det är en kostnad som klubben har svårt att ta. Därför kan ekonomin och även klubbens självständighet gentemot samarbetspartnern Tvååker vara hotad.

– Flyttar man mer verksamhet till Tvååker och Övrevi så kommer verksamheten nere i Galtabäck att minska, konstaterar Tony Nilsson.

Magnus Hagström
magnus.hagstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista