Varberg

Dåligt stöd till barn med Aspergers

1:48 min

I fyra år nekades en pojke med Aspergers sjukdom i Varberg extra stöd i skolan med hänvisning till skolans bris på resurser. Mamman har fått lägga sitt jobb åt sidan och är nu hemma med sin son hela dagarna och agerar privatlärare.

– I tvåan så började det köra ihop sig riktigt. Då blev det mycket bråk i klassen. Redan då sa vi att de här killarna behöver hjälp för de klarar inte det själva. Men det fick de inte. I fyran blev det ändå värre och han vägrade gå till skolan. När det var som stökigast rymde han och skolan undrade var han var.

 Karin, som egentligen heter något annat, bor i Varbergs kommun och har en tolvårig son som har asperger och har  helt slutat gå i skolan. Han inte klarar av stöket i klassrummet och har kapitulerat.

– Jag har svårt att se att han kan vara hemma en månad och ändå nå sina mål i alla ämnen.

I fyra år har familjen bett om hjälp. Från början med småsaker som extra instruktioner och avstyrande av konflikter. Men nu har det gått så långt att en extra lärare behövs för sonen. Han varit borta från skolan så länge och inte klarar att sätta sig i klassrummet och smälta in som vanligt med en gång. Sedan några veckor har han en lärare som kommer hem till dem några dagar i veckan. Men Karin är tveksam om det räcker.

– Det enda vi fått höra hela tiden är vi inte har resurser till det.

 Karin vill veta om sonen kommer få stöd även i höst, vilket skolan inte kan garantera. Hon vill också veta varför skolan inte lyssnat på henne och varför hennes son fick vänta fyra år och  vara hemma långa perioder  innan han fick en extra stöd av en vuxen.

Enligt Skolinspektionen får inte en skola minska det stöd som elev har rätt till  bara för att skolan saknar pengar.

– De får inte men gör det ändå. Det är synd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista