Varberg

Pengarna ska räcka till stöd

1:37 min

Enligt skolinspektionen är det mot skollagen att neka någon extra stöd för att man inte har råd. Men det är vad Karin i Varberg fått höra i fyra år. Skolchefen säger dock att man aldrig nekar stöd på grund av brist på pengar.

Karins son är tolv år, har Asperger och har den här våren helt slutat gå i skolan Sedan några veckor tillbaka har han ca fyra timmar i veckan med en extralärare, men Karin har svårt att se att han ska nå sina mål med det stödet.

Alf Johansson på skolinspektionen säger att det alltid är fel att neka någon stöd i brist på resurser.

– Det är inte ett skäl att säga att man inte har råd. Det finns inget som säger att man kan snåla in på stöd för att man inte har råd. Det här är ju en prioriteringsfråga. Finns det skolor där elever har ett omfattande stödbehov, där måste man också föra över resurser till. Och det gör faktiskt många kommuner också.

– Får inte nej, men de gör det ändå. Och det är jätte synd. Och jag vet inte hur de kan komma undan med det, säger Karin.

Rektorn, skolchefen i Varberg och skolinspektionen kan inte uttala sig i den enskilda fallet om Karin och hennes son. Men de är alla överens om att man aldrig ska neka ett barn stöd för att det inte finns pengar till det.

– Ingen rektor som jag känner till säger att det inte finns pengar till ett stöd. Det finns inte ens i min värld att tänka den tanken. Eleven har rätt till det stöd han eller hon behöver för att nå sina mål och nå sin kunskapsutveckling, säger skolchef Joachim Wadström.

Så där står ord mot ord. Men oavsett om det handlar om resursbrist, som Karin fått höra, eller att sonen inte behövt extra stöd, som skolan sagt hittills, så kvarstår problemet. Karins son har varit hemma två månader under våren eftersom han inte kan gå till skolan. Han ligger efter i massa ämnen och behöver stöd till hösten. Nästa vecka bestämmer kommunen om han ska få det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista