Kungsbacka

Barnomsorg införs kvällar och helger

1:47 min

Föräldrar i Kungsbacka som arbetar kvällar och helger får möjlighet till kommunal barnomsorg nästa år.

Det har den politiska majoriteten nu slagit fast i budgetbeslutet i veckan.

Så här säger ordföranden i Nämnden för förskola och grundskola, Anders Ekström:

– Alliansens förslag till budget togs i sin helhet. I den fanns en avsiktsförklaring med ett antal olika målsättningar, bland annat när det gäller barnomsorg på obekväm arbetstid och att vi ska inleda sådan verksamhet 2013.

Innebär det att det blir barnomsorg på obekväma tider nästa år?

– Ja, det blir det. I någon form och i någon omfattning.

Hur stor omfattning?

– En rimlig ambition är väl att det finns spritt över kommunen och inte bara på ett enda ställe.

Blir det kväller, helger - eller också nätter?

– I första hand kvällar och helger. Nattomsorg är egentligen en annan, och mycket större fråga.

Anders Ekström uppfattar beskedet från allianspartierna i Kba så att han som ansvarig politiker för barnomsorgen MÅSTE införa barnomsorg på kvällar och helger under nästa år.

Men socialdemokraten Maj-Britt Rane Andersson vågar inte tro att det faktiskt kommer att ske förrän det kommer en lag som tvingar fram reformen, eller åtminstone ger kommunerna statliga bidrag till den.

Men Kungsbacka kommun HAR gott om pengar hävdar Andersson - så hon står fast vid sitt krav att barnomsorg på kvällar och helger ska erbjudas redan nu i augusti.

Men moderaten Anders Ekström säger att så länge lagen inte ändras så kommer kommunen antagligen att ställa ganska höga krav för att få en sådan plats.

– När det gäller obekväm arbetstid, så står det att kommunen ska försöka nå det målet. Men för föräldrarna är det inte bara att säga "jag behöver". Vilket ju räcker när det gäller barnomsorg på dagtid.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista