Halmstad

"Vet inte hur mycket som når fram"

1:47 min

Under Halmstadgillet den här helgen, som kommunala eventbolaget Halmstad & Co arrangerar, kan besökare skänka pengar till ett trädplanteringsprojekt i Bolivia via sms. Men mycket av pengarna kommer inte fram till småbrukarna i Sydamerika, utan hamnar i fickorna hos svenska tele-företag. Hanna Berggren, som är miljörådgivare åt Halmstad & Co, förklarar varför man ändå valde sms som insamlingsmetod:

– Vi valde detta för att möjliggöra för alla besökare att investera i det här klimatkompensationsprojektet.

På frågan om man vet hur mycket pengar som slutligen når bidragstagarna svarar Hanna Berggren så här:

– Den exakta summan, hur mycket som når Bolivia, det vet vi inte. Det vi kan gå i god för är att projektet finns och är i gång och att pengar kommer att gå till trädplanteringen för att binda koldioxid.

Valet av företag som via sms ska förmedla pengarna skedde efter en undersökning av branschen. Det företag som nu sköter insamlingen i Halmstad valdes för att det tidigare haft många seriösa kunder, förklarar miljökonsulten.

Det finns många som vill vara med och tjäna pengar när det handlar om klimatkompensation.

Stora organisationer med 90-konton har insamlingkostnader på 10-11 %. Över 25 % ska det inte vara, enligt föreningen Svensk Insamlingskontroll. Men det bryr sig många inte om.

I klimatkompensationsprojektet med träd till Bolivia tar till exempel bara teleoperatören 30 procent och sedan finns det ytterligare minst två företag som ska ha sin del av kakan. Så hur mycket kaksmulor det blir över till småbrukarna i Bolivia är okänt.

Och Hanna Berggren tycker att 30 % är mycket:

– Det är en relativt stor del av det som kommer in, men utan det här arrangemanget så hade vi inte fått in några pengar överhuvudtaget.

– Alternativet vore att vi skulle gått runt med insamlingsbössor. Då såg vi det här som en enklare metod att nå ut till fler besökare på Halmstadgillet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista