Falkenberg

Falkvarv måste undersöka miljögifter

1:30 min

Falkenbergs kommun har vunnit en delseger i tvisten om miljögifterna i Ätran vid hamnen i Falkenberg. I veckan kom ett beslut från Länsstyrelsen som säger att Falkenbergs varv, Falkvarv, är skyldiga att göra en undersökning av vilka miljöfarliga ämnen som finns i bottensedimentet i Ätran. Länsstyrelsen går alltså helt på kommunens linje och avvisar Falkvarvs överklagande.

Kommunstyrelsens ordförande Marie-Louise Wennersson är försiktigt nöjd:

– Det var ju bra att Länsstyrelsen kom med beslut nu, och det var ju väntat också att de precis som miljö och hälsa gjort den här uppdelningen. Och kommunen har tagit sina prover i det här området så de är klara.

Ni har tagit prover i det här området själva?

– Miljö och hälsonämnden har ju delat upp områdena och kommunen har tagit sitt område, medan varvet överklagade.

Varför är det så viktigt att de tar de här proverna?

– Det är för att vi ska få klarhet i exakt hur mycket och var exakt de här giftiga sedimenten ligger i Ätran. För det här är stora mängder som vi ser och det är väldigt farliga gifter å det är ju kommunens största miljöproblem det här.

Falkvarv vill inte kommentera Länsstyrelsens beslut men säger att de kommer diskutera vad de ska göra. Varvet har nämligen möjligheten att överklaga även Länsstyrelsens beslut, då till Mark- och miljödomstolen. Något som kan göra att saneringen av Ätran drar ut ytterligare på tiden.

Om de väljer att överklaga igen, hur länge kan vi vänta på att börja med den här saneringen, det låter som det är viktigt att komma igång med det här?

– Ja visst det är olyckligt att det drar ut på tiden och det blir ju mer och mer sediment för vi kan ju inte muddra så länge vi inte vet hur vi ska ta hand om sedimenten.

Falkvarv har nu tre veckor på sig att överklaga Länsstyrelsens beslut, gör de inte det så har de fram till och med den 31 oktober på sig att slutföra proverna. Annars får de betala ett vite på 900 000 kronor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista