Laholm

Hjärtstartare också på mindre arenor

"Vi har funderat länge på det"
1:42 min

Kornhults Idrottsklubb i södra Halland är en av de första av dem halländska småklubbarna att skaffa en hjärtstartare till sin fotbollsplan.

Nästan hundra dödsfall har inträffat på fotbollsplaner de senaste fem åren. Därför vill nu det internationella fotbollförbundet Fifas medicinska kommitté att det ska finnas hjärtstartare vid alla seniormatcher, inte bara på de stora arenorna.

– Vi har länge funderat på att vi skulle ha en hjärtstartare. Sedan har vi bilbingo på sommaren och vid den sista i fjol hade vi en incident då en dam tyvärr avled. Det gjorde att vi skyndade på, säger Pauline Ljungqvist som är kassör i Kornhults IK.

Det är Fifas medicinska kommitté som vill att klubbarna ska investera i hjärtstartare. I dag räknar Fifa med att det bara finns hjärtstartare på 20 procent av alla arenor, främst på de stora.Ordföranden i kommittén, läkaren Michel D'Hooghe, säger att de nationella fotbollsförbunden kan använda pengarna som de varje år får från Fifa för att köpa in utrustningen. Men Kornhults IK i division 5 klarade det på egen hand och lyckades få fram de 22000 kronor som en hjärtstartare kostar.

– Det är jättemycket pengar. Pengarna har vi fått vår supporterklubb, ett försäkringsbolag och resten har vi finansierat själva.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".