Halland

Eget ansvar för hälsan

1:40 min

Hallänningen måste ta större ansvar för sin egen hälsa och inte ta sig till akuten alls lika ofta som man göra i dag. Då kan den för snabba kostnadsökningen bromsas.

Hallänningen måste ta större ansvar för sin egen hälsa och inte ta sig till akuten alls lika ofta som man göra i dag. Då kan den för snabba kostnadsökningen bromsas.

Så tycker politikerna i Region Hallands hälso- och sjukvårdsstyrelse, och under resten av året ska åtgärder jobbas fram som ska hålla kostnadsökningarna i schack.

Och även enkla åtgärder kan hjälpa menar Mats Eriksson, ordförande i hälso- och sjukvårdsstyrelsen:

– Jag skulle vara glad om våra vårdenheter har öppet när våra invånare vill komma. Sen tror jag att det görs mycket bra jobb. Om man arbetar mer med riskpersoner, med till exempel hjärt- kärlsjukdomar, diabetes och stroke och informerar dem kan man minska kostnaderna, säger Mats Eriksson

Det handlar inte om att dra ner på sjukvården utan att bromsa ökningen av kostnader. Och det gäller hela vården utom förlossningen. På sjukhusen ska bland annat operationssalar stängas och versksamheter slås ihop.

Vad som ska göras inom närsjukvården är inte klart, det är det arbetet som nu dras igång. I november ska åtgärdsförslag finnas framme och sen ska dom ätgärderna ge effekt framför allt 2014 och 2015.

Vad tycker då Mats Eriksson att halläningen själv kan göra?

– Ja, om jag för önska skulle det vara jättebra att man som enskild hallänning tar ett ännu större ansvar för sin egen hälsa. Att man först ringer sjukvårdsupplysningen, i andra hand tar sig till sin vårdenhet, som man valt, och att man sen vänder sig till akutmottagningen. Det skulle vara en mycket bra start, säger Mats Eriksson

Skulle det spara mycket pengar och resurser om man om man kunde avlasta detta tryck på sjukhus och framförallt akutmottagningar?

– ja det skulle spara mycket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista