Halmstad

Beslut om besparing skjuts upp

1:07 min

Demokratin måste få en chans! Det säger folkpartisten Håkan Ramsén, ledamot i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden i Halmstad kommun, sen han igår gick emot förslaget om besparingar inom gymnasieskolan.

Med stöd av Ramsén fick oppositionen igenom sitt förslag om att återremmittera ärendet för att få mer information från lärar- och elevhåll innan ett beslut fattas.

Förslaget handlade bland annat om att slå ihop Sannarp- och Sturegymnasiet och att minska antalet anställda inom gymnasieskolan med upp till 70 tjänster. Det har fått mycket kritik från lärare och elever, och Håkan Ramsén tycker att det inte har hanterats på rätt sätt:

-Med tanke på reaktioner på hur det har sköts, tycker jag inte att det är orimligt att de får en månad till att fundera på.

Har de kritiska röster som hört från lärare och elever påverkat dig?

- Ja! Det är en demokratisk grundbult att man lyssnar på de som berörs innan vi tar så viktiga beslut. Det är inte så att jag inte tycker att det är viktigt, tvärtom för att det är just för att det är det som vi ska lyssna ordentligt först.

Har du haft synpunkter på förslaget fram till idag?

- Nej, det kan jag inte säga. Det är mer processen i sådana fall.

Ordföranden Dag Hultefors säger att det blir dyrt när beslutet fördröjs på det här sättet. Vad säger du om det?

- Det är inget bra argument, det är viktigt med demokrati.

Hur känns det att gå emot ensam, som du har gjort, och ställa sig på oppositionens sida?

- Jag är ingen hjälte, det känns ganska dåligt. Jag har också ansvar för hur vi sköter vår personal och våra elever, säger Håkan Ramsén, folkpartistisk ledamot i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden i Halmstad kommun.

Besparingsförslaget ska nu tas upp igen i nämnden om en månad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista