Foto:Sveriges Radio Halland
Falkenberg

Bostäder ska byggas och varvet vara kvar

1:30 min

Med stor majoritet sa kommunfullmäktige i Falkenberg sa på tisdagskvällen  ja till att bygga bostäder på Södra Åstranden. Samtliga partier sa att varvet inte ska hotas.

Men många ifrågasätter fortfarande om det är möjligt att ha bostäder med det buller som förekommer från varvet på andra sidan Ätran. Marie-Louise Wernersson, kommunstyrelsens ordförande tycker att man ska se positivt på det hela och ändå göra ett försök

Flera partier hade åsikter om beslutets formuleringar om vem som ska ta hänsyn till vem i hamnen vid bostadsbyggande. Lars Fagerström från Folkpartiet ville ha tydligare skrivet att bostadsbyggandet skulle anpassa sig efter varvet lika väl som tvärtom. Han fick inte igenom någon ändring i den formuleringen, men var nöjd ändå.

– Nu har alla partier sagt att varvet ska va kvar och då är jag nöjd.

 De flesta är överens om att varvet behöver bli tystare om det ska kunna bo folk i området. Bullernivåen vid området måste ligga lägre än de gör idag om bostäder ska kunna byggas. De flesta partier är positiva till att försöka få till en lösning, även om mycket talar emot. Salen var full av varvsarbetare och andra som är djupt oroade över att kompromissen inte kommer att fungera och att varvet kommer att offras för bostädernas skull.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista