Anders Bagge. Foto: Leif R Jansson/Scanpix
Kungsbacka

Ja till Anders Bagges skola

1:41 min

Kommunstyrelsen i Kungsbacka ställer sig positiv till att bygga lokaler på Tjolöholm som ska hyras ut till Anders Bagges musikskola Dreamhill Academy.

Förslaget handlar om att bygga lokaler på 600 kvadratmeter, och det kommer kosta omkring 20 miljoner. Bygget är tänkt att finansieras genom att Stiftelsen Tjolöholm tar ett lån där kommunen står som borgenär. Men alla är inte överrens om att det är bra idé.

--Vi tror inte detta är den form av verksamhet som kan utveckla Tjolöholm. Under den perioden som hyresgästen kommer vara där, då är det okej med intäkter. Men under de veckor som inte kommer att vara på Tjolöholm, måste stiftelsen Tjolöholm få in hyra, säger  Eva Borg som är socialdemokratiskt kommunalråd.

Anders Bagges egna företag, Dreamhill Academy, har själva uppgett att de vill hyra lokalerna 32 veckor om året. För att få ekonomin att gå ihop krävs attman hyr ut de planerade lokalerna året om och i dagsläget har man inte fler hyresgäster klara. Om man inte får det uthyrt kan det bli dyrt för kommunen som går in som borgenär för det lån på 20 miljoner som stiftelsen Tholöholm skulle ta för att finansiera bygget.

– I den lilla undersökning som styrelsen av stiftelsen har gjort själva, så ser de inte heller någon större marknad för sådana studios, säger Eva Borg

Men det folkpartistsika kommunalrådet Ulrika Landergren tror ändå att det kan finnas fler intressenter i musikvärlden, dessutom ska lokalerna kunna hyras ut även till andra verksamheter.

– Nej, jag tror inte bara att det är Anders Bagge och Dreamhill som ska hyra, det måste finnas fler intressenter. Men en byggnad som sådan går att göra om till annat än bara musikinspelningar. Det vi gör nu är att vi har tagit ett beslut som är en förutsättning för att kunna bygga det här. Men innan man sätter spaden i jorden, måste stiftelsen ta reda på vad det finns för förutsättningar, säger Ulrika Landergren. 

Kommunfullmäktige tar det defintiva beslutet om nybyggnationen på Tjolöholm i augusti.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista