Varberg

Aspergerförbundet om skolfall

Förra veckan berättade vi om Varbergsbon Karin, vars son med Asperger helt slutat gå i skolan eftersom han inte fått det stöd han behövt. Ronny Nilsson på Autism och Aspergerförbundet Halland menar att det beror på att det kommer för lite pengar från politisk nivå.

Ronny Nilsson har suttit med i möten med familjen och skolan och menar att situationen inte är ovanlig.

– Väldigt många barn och utbildningsnämnder och förvaltningar förvägrar barnen den lagliga rätten till rätt utbildning, eftersom de inte vill styra om budgeten och de vill inte ha en skattehöjning.

Hur fel är det att pojken är hemma i två månader?
– Han har ju skolplikt vilket betyder att det är skolans sak att se till att han har en sådan undervisningssituation så att han kan gå till skolan.

Men Karins son vägrar gå till skolan, om han inte får sitta i eget rum. Den sociala biten i klassrummet blir för mycket för honom.

– Efter sportlivet började han tveka och sen blev det mer och mer. Sen var han hemma och sen gick han veckan efter påsklovet. Och sen dess har han inte gått dit. Det enda vi fått höra hela tiden är att det inte finns resurser, säger Karin.

Rektorn och skolchefen kommenterar inte enskilda fall, men säger att de generellt aldrig hänvisar till brist på resurser när de nekar särskilt stöd. Så där står deras ord mot Karins.

Men Karin får stöd från Ronny Nilsson från Autism och Aspergerförbundet. Han menar att det är solklart att Karins son behöver en personlig assistent, men att skolan helt enkelt inte får in det i budgeten.

– Och då säger de att det inte behövs, de hänvisar inte till att de inte har råd. För det får de inte säga. Det skulle vara ett gravt tjänstefel, säger Ronny Nilsson.

Karins son är inte ensam med att inte få det stöd han behöver för att kunna gå i skolan. Autism och Aspergerförbundet, berättar att 60 procent av deras medlemmar har barn med samma problem.

– Det är tusentals barn över hela Sverige som far illa. Karins son är bara en utav många barn i Halland som har ett eller flera behov som inte tillgodoses av skolan, säger Ronny Nilsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".