Häe ska det finnas fruktträdgårdar, odlingslotter, fjärilsparker, getter och får direkt utanför lägenhetshuset. Foto: Varbergs Bostad
Varberg

Naturnära byggprojekt i Sörsedammen

1:06 min

Det största bostadsprojektet i Varberg på 50 år är igång. Varbergs kommunala bostadsbolag ska bygga 270 lägenheter i Sörsedammen. Och området ska ha fruktträdgårdar, odlingslotter, fjärilsparker, getter och får direkt utanför lägenhetshuset.

– I den första etappen ska de byggas 43 lägenheter som ska vara klara nästa höst, sedan går vi vidare med 230 till. Vi tar ett rejält kliv framåt för att lösa vårt uppdrag med att försörja Varberg med bostäder, säger vd:n för Varbergs Bostad Ulf Hofstedt.

De 230 lägenheterna har möjlig byggstart 2015. Ulf Hofstedt berättar att projektet är speciellt eftersom man ska satsa rejält på områdets gröna profil:

– Det är en rejäl grön satsning i projekt med Hamn och gata. Där vi vill hitta odlingslotter, naturäng, kanske får, kanske getter, där vi vill hitta en mötesplats och en utbildningsplats, där vi kan plocka bär och frukter och odla våra egna morötter.

Vem ska bo i det här området?
– Hos Varbergs Bostad kan ju alla bo. Sen är det väl så med viss automatik att äldre kanske drar sig mer till nyproduktion än yngre. Men å andra sidan, när äldre flyttar till nyproduktion så blir det ju lediga lägenheter till de yngre ,säger Ulf Hofstedt.

Finns det någonting som ser likadant ut i Varberg eller är det något helt nytt?
– Man kan säga att i Varberg är detta helt nytt. Sörsedammen är väldigt grönt idag, men vi siktar ju på Sveriges klimatsmartaste bostadsområde. Vi vill bli unika i Sverige.

- Det är som jag brukar säga, om vi inte jobbar med klimatfrågorna så kanske vi inte är staden vid havet utan staden i havet. Så för oss känns det jätteviktigt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista