Foto: Arkiv/Scanpix
Halland

Cancervård ska bli övergripande och likriktad

I ett och ett halvt år har den Strategiska cancerenheten vid Region Halland funnits. Meningen är att vården i Halland ska bli jämlik och även utvecklas.

Redan nu ser man förbättring för åtminstone en grupp patienter, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Karin Möller:

– Tittar man på lungcancerprocessen ser man att vi förkortat ledtiderna, säger hon och fortsätter:

– Det kan ibland handla om att prognosen blir bättre. Det kan ibland handla om att den tiden man har stor oro kortast ner.

År 2030 beräknas att dubbelt så många hallänningar som idag har cancer. Det ställer stora krav på vården. Strategiska cancerenheten har delat in vården i 13 olika cancerdiagnoser där olika grupper arbetar med sin diagnos.

För några år sedan var protesterna högljudda när MOT, mobila onkologiska teamet, lades ner. Gert-Ove Abrahamsson som representerar prostatacancerföreningen Caprin vill nu se framåt:

– Det cancervård som ges nu och i framtiden ska vara övergripande och likriktad så att alla ska få bästa möjlighet till bot och överlevnad.

Och det fick man inte?
– Man hade en snedvridning i länet. Man fick större insatser gjorda på vissa platser och nu försöker man höja nivåerna på alla, säger Gert-Ove Abrahamsson från patientföreningen Caprin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".