Kungsbacka

Sjukhusets lokaler underkänns

1:32 min

Skyddsombudet på sjukhuset i Kungsbacka har anmält arbetsgivaren, Region Halland, till Arbetsmiljöverket. Anledningen är att det är trångt, nerslitet och dålig ventilation på flera avdelningar och att ingenting görs åt problemen.

 - Man tar det på största allvar och vi kommer naturligtvis att titta efter nya lokaler, säger Margareta Ödman (M) som är  ordförande för driftnämnden i Kungsbacka

Nästa steg för driftnämnden är att i nästa vecka ha ett möte med huvudskyddsombuden för att planera hur man ska lösa problemen med lokalerna. Man hade tänkt hyra en extern lokal medan man bygger om de befintliga lokalerna, men det förslaget man hade blev det inget med. Så nu får man leta efter nya möjligheter. Fackförbunden anmälde bristerna på sjukhuset i februari och nu har de alltså anmält regionen till arbetsmiljöverket, eftersom de inte anser att regionen inte gjort det de borde för att åtgärda problemen.

Margareta Ödman säger att personalen ska ha stort beröm för att ha hankat sig fram i de slitna lokalerna så länge som de gjort.

– Tack vare att man är den typ av personal som man är i Kungsbacka så har man hankat sig fram och klarat sig. Så de är verkligen värda all uppskattning som de kan få.

Bristerna gäller lokalerna för öron-näsa-hals, syncentralen, receptionen i norra entrén och barnmottagningen. Några av problemen är att det är dålig luft och ständigt kallt i lokalerna på grund av en dörr som inte kan stängas ordentligt. Samtidigt som detta problemet med lokalerna ska lösas så har den omfattande sparplanen för sjukhusen i Halland nu godkänts. Sjukhusen har ett underskott på 110 miljoner kronor och ska spara in på flera delar under året. Men detta ska inte ska hindra att man löser lokalproblemen i Kungsbacka.

– På människor kan man ju egentligen inte spara när det gäller arbetsmiljö som jag ser det. Det är ju jätteviktigt att de får arbeta i bra miljö, säger Margareta Ödman och berättar att sparpaketet och lösningen på lokalproblemen är två helt olika saker.

– Sparpaketet gör vi för att få ihop samordningen, men det här med fastigheter ligger på ett annat konto.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista